Rolada z jarmużu z makrelą, serem feta, chrzanem i pomidorami
Ostatnio zafascynowała mnie dieta ketogeniczna i dlatego postanowiłam wypróbować nowe przepisy, które sama wymyśliłam. Rolada jest pyszna i efektownie wygląda. Robiłam ją w dwóch wersjach z serkiem i płatami łososia oraz z serem feta, pomidorami i makrelą. Bardziej smakuje mi z makrelą i pomidorami. Jest to tańsza wersja.
Składniki:
Składniki:
- 🔸️400 g mrożonego jarmużu
- 🔸️duża wędzona makrela
- 🔸️200 g sera feta
- 🔸️50 g oleju kokosowego
- 🔸️4 jajka
- 🔸️2 ząbki czosnku
- 🔸️sól do smaku
- 🔸️pieprz do smaku
- 🔸️3 łyżki chrzanu
- 🔸️6 orzechów włoskich
- 🔸️2 duże pomidory
Sposób wykonania:
🔸️jarmuż blendujemy z czosnkiem, orzechami, żółtkami i roztopionym w kąpieli wodnej olejem kokosowym.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy składniki.
🔸️Masę jarmużową rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 🔸️Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 15-20 minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy składniki.
🔸️Masę jarmużową rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 🔸️Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 15-20 minut.
🔸️Upieczony biszkopt kładziemy na bawełnianej ściereczce papierem do góry.
🔸️Powoli zrywamy papier i studzimy placek. Chłodne ciasto smarujemy równomiernie serem feta wymieszanym z chrzanem. Na ser kladziemy warstwę pokrojonych w plastry pomidorów. Na pomidory kladziemy pozbawioną ości i rozdrobnioną makrelę. Zawijamy w roladę, owijamy papierem i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz