Ogórki małosolne
Składniki na 3 litrowy słój:
- 2 i pół kg małych ogórków
- 3 łyżki soli kłodawskiej
- kilka ząbków czosnku
- kawałek korzenia chrzanu
- kilka gałązek kopru
- kilka liści chrzanu i wiśni
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki gorczycy
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie myjemy, (jeśli są ze sklepu to dodajemy do mycia łyżkę sody i moczymy co najmniej 20 minut, później szorujemy dokładnie szczoteczką). Następnie układamy ogórki wraz z przyprawami i pozostałymi produktami w słoiku. Gotujemy wodę wraz z solą, a gdy trochę przestygnie zalewamy nią ogórki. Trzymamy słoik w ciepłym miejscu około 2 dni. Można obciąć końcówki ogórka, aby się szybciej ukisiły.
Komentarze
Prześlij komentarz