Ogórki małosolne

Składniki na 3 litrowy słój:

  • 2 i pół kg małych ogórków
  • 3 łyżki soli kłodawskiej
  • kilka ząbków czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kilka gałązek kopru
  • kilka liści chrzanu i wiśni
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki gorczycy
Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie myjemy, (jeśli są ze sklepu to dodajemy do mycia łyżkę sody i moczymy co najmniej 20 minut, później szorujemy dokładnie szczoteczką). Następnie układamy ogórki wraz z przyprawami i pozostałymi produktami w słoiku. Gotujemy wodę wraz z solą, a gdy trochę przestygnie zalewamy nią ogórki. Trzymamy słoik w ciepłym miejscu około 2 dni. Można obciąć końcówki ogórka, aby się szybciej ukisiły.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tarta kokosowa z bitą śmietaną i owocami

Jak szybko zrobić pralinki

Zdrowy deser z orzechów nerkowca-sernik z truskawkami i kiwi