Tarta kokosowa z bitą śmietaną i owocami
Składniki na ciasto:
🔸️ 4 jajka
🔸️ 2 łyżki oleju kokosowego
🔸️ 6 łyżek mąki kokosowej
🔸️ łyżeczka cukru waniliowego
Sposób wykonania ciasta:
Składniki na ciasto miksujemy w malakserze lub blenderze. Wyrobionym ciastem, które powinno być gładkie i lepkie jak ciastolina, wykładamy formę do tarty. Tartę, która powinna mieć około 5 mm wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 15 minut (brzegi powinny być przyrumienione, powierzchnia może być jasna.)
Po upieczeniu studzimy ciasto, aby bita śmietana się nie rozpuściła.
Składniki na wierzch tarty:
🔸️250 g śmietany 30%
🔸️200 g borówek
🔸️100 g malin
🔸️125 g porzeczek
🔸️4 łyżki masła orzechowego
🔸️szczypta soli kłodawskiej
Sposób wykonania:
Ubijamy bitą śmietanę ze
szczyptą soli. Na ostudzonym cieście rozsmarowujemy masło orzechowe, następnie kładziemy bitą śmietanę. Dekorujemy tartę owocami i gotowe.
Życzę dobrego apetytu😊
Komentarze
Prześlij komentarz