Tarta kokosowa z serem mascarpone, bitą śmietaną i owocami
🔸️ 4 jajka
🔸️ 2 łyżki oleju kokosowego
🔸️ 6 łyżek mąki kokosowej
🔸️ szczypta soli kłodawskiej
Sposób wykonania ciasta:
Składniki na ciasto miksujemy w malakserze lub blenderze. Wyrobionym ciastem, które powinno być gładkie i lepkie jak ciastolina, wykładamy formę do tarty. (Najlepiej się sprawdza silikonowa forma). Tartę, która powinna mieć około 5 mm wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 15 minut (brzegi powinny być przyrumienione, powierzchnia może być jasna.)
Po upieczeniu studzimy ciasto.
Składniki na wierzch tarty:
🔸️250 g sera mascarpone
🔸️śmietana 30%
🔸️200 g jagód
🔸️125 g malin
🔸️szczypta soli kłodawskiej
🔸️łyżeczka cukru cytrynowego
🔸️łyżeczka cukru cytrynowego
Sposób wykonania:
Ubijamy bitą śmietanę ze
szczyptą soli. Ser blendujemy wraz z cukrem i łączymy z bitą śmietaną. Na ostudzonym cieście rozsmarowujemy masę z sera i bitej śmietany. Dekorujemy tartę owocami i gotowe.
Życzę dobrego apetytu😊
Komentarze
Prześlij komentarz