Jak zrobić dobrą zupę pieczarkową
Sekretem dobrej zupy pieczarkowej jest połączenie pieczarek białych i brązowych.
Składniki:
🔸️5 średnich marchewek 🔸️ćwiartka selera
🔸️2 pietruszki
🔸️20 cm zielonej części pora
🔸️ cebula
🔸️3 gałązki natki pietruszki
🔸️łyżka lubczyku
🔸️2 liście laurowe
🔸️szczypta kurkumy
🔸️kilka ziaren pieprzu
🔸️3 ziarna ziela angielskiego
🔸️duża łyżka soli kłodawskiej
🔸️500g białych pieczarek
🔸️250g brązowych pieczarek
🔸️5 dużych ziemniaków
🔸️koperek
🔸️łuskane nasiona konopi
🔸️mleko kokosowe
🔸️awokado
🔸️ostra papryczka
🔸️ząbek czosnku
🔸️sproszkowana pestka awokado
🔸️kiełki
🔸️szczypiorek
Sposób przygotowania:
Do 5 litrowego garnka wlej 3 litry wody. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, kurkumę i liście laurowe i zagotuj. Następnie włóż kurczaka (opcjonalnie pomiń ten składnik), dodaj pokrojone w duże i male cząstki warzywa i gotuj na małym ogniu około pół godz. W tym czasie pokrój cebulę i pieczarki. Części pieczarek podsmaż wraz z cebulą i dodaj do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i pozostałymi pieczarkami. Gotuj jeszcze 25 minut na małym ogniu. Potem włóż do dużego blendera kielichowego pokrojone w duże cząstki warzywa i szklankę zupy i zmiksuj. Połącz wszystko z pozostałą częścią zupy. Podawaj z pokrojonym szczypiorkiem, czosnkiem, awokado, pietruszką, koperkiem, nasionami konopi, kiełkami jarmużu, mlekiem kokosowym i łyżeczką sproszkowanej pestki awokado. Pyszna, polecam. 😊
Komentarze
Prześlij komentarz