Zupa krem ze świeżych i suszonych pomidorów


 Przepis na idealną zupę pomidorową:  (zupa pomidorowa krem)                             

  • Pół wiejskiej kury rosołowej (opcjonalnie w wersji wegańskiej bez mięsa)
  •  5 średnich marchewek  
  •  ćwiartka selera   
  •  2 pietruszki  
  • 20 cm zielonej części pora i 6 cm białej części
  •  przypalona cebula  
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • łyżka lubczyku    
  • 2 liście laurowe  
  • kilka ziaren pieprzu  
  • 3 ziarna ziela angielskiego  
  • duża łyżka soli kłodawskiej
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 i pół litra wody
  • przecier pomidorowy 500 g
  • pomidorki koktajlowe
  •  kilka suszonych pomidorów
  • koperek
  • łuskane nasiona konopi
  • mleko kokosowe 
  • awokado
  • ostra papryczka
  • papryka czerwona
  • sproszkowana pestka awokado
Sposób przygotowania:
Do 5 litrowego garnka wlej 2 i pół litra wody. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe 
i zagotuj. Następnie włóż kurę (opcjonalnie pomiń ten składnik), dodaj pokrojone w duże cząstki warzywa i gotuj na małym ogniu około godziny. Pod koniec gotowania dodaj przypaloną cebulę, suszone pomidory, lubczyk, przecier pomidorowy i ostrą papryczkę. Gotuj jeszcze 10 minut. Potem włóż do dużego blendera kielichowego wszystkie warzywa i szklankę zupy i zmiksuj. Połącz wszystko z pozostałą częścią zupy. Podawaj z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, papryką, awokado, pietruszką, koperkiem, nasionami konopi, mlekiem kokosowym i łyżeczką sproszkowanej pestki awokado. Pyszna, polecam. Można jeszcze dodać pokrojony drobno szczypiorek.
          
                                  

                 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tarta kokosowa z bitą śmietaną i owocami

Jak szybko zrobić pralinki

Zdrowy deser z orzechów nerkowca-sernik z truskawkami i kiwi