Zupa krem ze świeżych i suszonych pomidorów
Przepis na idealną zupę pomidorową: (zupa pomidorowa krem)
- Pół wiejskiej kury rosołowej (opcjonalnie w wersji wegańskiej bez mięsa)
- 5 średnich marchewek
- ćwiartka selera
- 2 pietruszki
- 20 cm zielonej części pora i 6 cm białej części
- przypalona cebula
- 3 gałązki natki pietruszki
- łyżka lubczyku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- duża łyżka soli kłodawskiej
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 i pół litra wody
- przecier pomidorowy 500 g
- pomidorki koktajlowe
- kilka suszonych pomidorów
- koperek
- łuskane nasiona konopi
- mleko kokosowe
- awokado
- ostra papryczka
- papryka czerwona
- sproszkowana pestka awokado
Sposób przygotowania:
Do 5 litrowego garnka wlej 2 i pół litra wody. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe
i zagotuj. Następnie włóż kurę (opcjonalnie pomiń ten składnik), dodaj pokrojone w duże cząstki warzywa i gotuj na małym ogniu około godziny. Pod koniec gotowania dodaj przypaloną cebulę, suszone pomidory, lubczyk, przecier pomidorowy i ostrą papryczkę. Gotuj jeszcze 10 minut. Potem włóż do dużego blendera kielichowego wszystkie warzywa i szklankę zupy i zmiksuj. Połącz wszystko z pozostałą częścią zupy. Podawaj z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, papryką, awokado, pietruszką, koperkiem, nasionami konopi, mlekiem kokosowym i łyżeczką sproszkowanej pestki awokado. Pyszna, polecam. Można jeszcze dodać pokrojony drobno szczypiorek.
Komentarze
Prześlij komentarz