Sernik z nerkowców

Sernik jest przepyszny. Orzechy nerkowca wspaniale zastępują tradycyjny ser, a nawet są zdecydowanie bardziej delikatne w smaku, po prostu rozpływają się w ustach.
Składniki na spód:
🔸️szklanka orzechów włoskich moczonych przez całą noc
🔸️3/4 szklanki daktyli

Składniki na ciasto:
🔸️2 szklanki orzechów nerkowca moczymy przez całą noc w dużej misce, ponieważ orzechy pęcznieją i 2 krotnie zwiększają objętość.
🔸️250 g borówek
🔸️3 średnie cytryny
🔸️cukier waniliowy
🔸️250 g mrożonych malin
🔸️galaretka truskawkowa

Sposób wykonania spodu:
Blendujemy orzechy i daktyle i wykładamy na blaszkę 20 cm. (Masa musi być kleista).

Sposób wykonania ciasta:
Wycisnąć sok z cytryn. Zblendować orzechy nerkowca wraz z sokiem cytrynowym i cukrem waniliowym na gładką masę. Miksować etapami, aby nie spalić blendera. Blender musi mieć dużą moc i funkcję miksowania orzechów. Wyłożyć na spód pierwszą warstwę masy orzechowej, a następnie położyć na nią borówki. Borówki przykryć drugą warstwą masy orzechowej. Włożyć na 2 godziny do zamrażalnika. Po wyjęciu, udekorować ciasto malinami. Na maliny wylać cienką warstwę galaretki 250 ml. Sernik jest pyszny, wegański i zdrowy.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tarta kokosowa z bitą śmietaną i owocami

Jak szybko zrobić pralinki

Zdrowy deser z orzechów nerkowca-sernik z truskawkami i kiwi