Szklanka zdrowia i urody
Skladniki:(na szklankę)
- Ćwierć awokado
- 6 ciemnych bezpestkowych winogron
- Kiełki
- Kawałek czerwonej papryki
Sposób wykonania:
Awokado i paprykę kroimy w cienkie plasterki i mieszamy z winogronem i kiełkami.
Dlaczego warto jeść awokado:
Dlaczego warto jeść awokado:
Regularne spożywanie awokado pomaga poprawić i utrzymać dobrą kondycję i zdrowie naszego organizmu, głównie dzięki dostarczaniu najbardziej cennych składników odżywczych. Stanowi ono również swego rodzaju naturalny środek profilaktyczny przed rozwojem wielu chorób, a także doskonały kosmetyk naturalny do pielęgnacji skóry i włosów. Są także uważane za kompletne pożywienie dla niemowląt, gdyż zawierają ponad 25 ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy A, B, C, E i K, a także miedź, potas, żelazo, magnez oraz fosfor.
Dlaczego warto jeść kiełki:
Drogocenny wpływ kiełków na nasze zdrowie to ochrona przed wolnymi rodnikami. Obniżają one cholesterol, zapobiegają miażdżycy i nowotworom, pomagają w trawieniu. Należy je jeść przy problemach z włosami, paznokciami i cerą, gdyż zawarte w nich składniki odżywcze doskonale wpływają na ich stan. Ponadto wzmacniają układ odpornościowy, a co najważniejsze, kiełki poprawiają nasze samopoczucie i dodają energii.
Dlaczego warto jeść winogrona:
Ze względu na sporą ilość błonnika ciemne winogrona przyspieszają przemianę materii, a także zapobiegają zaparciom. Jako nieliczne z owoców, posiadają duże ilości cennego organicznego związku, zwanego resweratrolem. Bywa on nazywany „cząsteczką młodości”, gdyż znacznie opóźnia proces starzenia się. Ponadto, chroni organizm przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Resweratrol działa również przeciwzapalnie i pomaga eliminować patogeny z krwiobiegu. Regularne spożywanie tych owoców pozytywnie wpływa na pamięć oraz na pracę układu nerwowego.Kolejną cenną właściwością ciemnych winogron jest ich działanie antynowotworowe. Natomiast inne cenne związki – polifenole działają utleniająco i przeciwzapalnie, spowalniając degenerację komórek, którą wywołuje choroba nowotworowa. Winogrona zaleca są również osobom, które przechodzą chemioterapię. Wzmacniają one odporność organizmu i dodają energii. Dzięki dużej ilości błonnika, który przyspiesza metabolizm oraz obecności resweratrolu, odpowiedzialnego m. in. za redukcję masy ciała, winogrona są owocem, który skutecznie wspomaga odchudzanie.
Dlaczego warto jeść paprykę:
Papryka to prawdziwa kopalnia zdrowia. Oprócz rozmaitych olejków eterycznych nadających charakterystyczny smak i aromat, stanowi także źródło flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, witaminy C oraz potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Odmiany czerwone mają większa zawartość barwników, a w tym cennego likopenu. W tradycyjnej medycynie Chin i Indii miażdżona papryka czerwona była wykorzystywana w leczeniu infekcji, problemów trawiennych, chorób układu krążenia, a nawet reumatyzmu.
Dlaczego warto jeść kiełki:
Drogocenny wpływ kiełków na nasze zdrowie to ochrona przed wolnymi rodnikami. Obniżają one cholesterol, zapobiegają miażdżycy i nowotworom, pomagają w trawieniu. Należy je jeść przy problemach z włosami, paznokciami i cerą, gdyż zawarte w nich składniki odżywcze doskonale wpływają na ich stan. Ponadto wzmacniają układ odpornościowy, a co najważniejsze, kiełki poprawiają nasze samopoczucie i dodają energii.
Dlaczego warto jeść winogrona:
Ze względu na sporą ilość błonnika ciemne winogrona przyspieszają przemianę materii, a także zapobiegają zaparciom. Jako nieliczne z owoców, posiadają duże ilości cennego organicznego związku, zwanego resweratrolem. Bywa on nazywany „cząsteczką młodości”, gdyż znacznie opóźnia proces starzenia się. Ponadto, chroni organizm przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Resweratrol działa również przeciwzapalnie i pomaga eliminować patogeny z krwiobiegu. Regularne spożywanie tych owoców pozytywnie wpływa na pamięć oraz na pracę układu nerwowego.Kolejną cenną właściwością ciemnych winogron jest ich działanie antynowotworowe. Natomiast inne cenne związki – polifenole działają utleniająco i przeciwzapalnie, spowalniając degenerację komórek, którą wywołuje choroba nowotworowa. Winogrona zaleca są również osobom, które przechodzą chemioterapię. Wzmacniają one odporność organizmu i dodają energii. Dzięki dużej ilości błonnika, który przyspiesza metabolizm oraz obecności resweratrolu, odpowiedzialnego m. in. za redukcję masy ciała, winogrona są owocem, który skutecznie wspomaga odchudzanie.
Dlaczego warto jeść paprykę:
Papryka to prawdziwa kopalnia zdrowia. Oprócz rozmaitych olejków eterycznych nadających charakterystyczny smak i aromat, stanowi także źródło flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, witaminy C oraz potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Odmiany czerwone mają większa zawartość barwników, a w tym cennego likopenu. W tradycyjnej medycynie Chin i Indii miażdżona papryka czerwona była wykorzystywana w leczeniu infekcji, problemów trawiennych, chorób układu krążenia, a nawet reumatyzmu.
Komentarze
Prześlij komentarz