Pieczona cukinia faszerowana tartymi batatami i suszonymi pomidorami
Cukinie przygotowane do pieczenia.
Uwielbiam połączenie cukinii z batatami, dlatego wymyśliłam, to pyszne danie.
Składniki:
- 2 cukinie
- batat
- cebula
- 4 suszone pomidory
- 5 pieczarek
- sól kłodawska
- pieprz cayenne
- lubczyk
- łyżka oleju kokosowego
Sposób wykonania:
- Cukinie myjemy i przekrajmy na połowy.
- Wydrążamy miąższ z cukinii za pomocą łyżeczki.
- Obieramy i trzemy na tarce z dużymi oczkami batata i pieczarki (najlepiej maszynką elektryczną do warzyw, wtedy jest to moment).
- Kroimy drobno cebulę i suszone pomidory (stosowałam pomidory, które trzymałam w słoiku z ziołami, przyprawami i olejem z winogron)
- Bataty, pieczarki, cebulę i pomidory mieszamy i posypujemy solą, pieprzem i lubczykiem, dodajemy łyżkę oleju kokosowego i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- Gotowy farsz wkładamy do cukinii.
- Cukinie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem i pieczemy 25 minut.
- Dla osób, które jedzą ser żółty i lubią jego smak, można zetrzeć ulubiony ser i posypać nim farsz naszej cukinii.
- Smacznego😊.
i surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz