Jak hodować kiełki
Przygodę z uprawą kiełków
rozpoczęłam zupełnie niedawno. Wcześniej kupowałam je w sklepie. Teraz dopiero wiem, jaka jest różnica pomiędzy sklepowymi, a tymi hodowanymi w domu. Przede wszystkim wyglądają bajecznie, pięknie, zdrowo, aż chce się jeść. Druga bardzo ważna rzecz, to znamy źródło pochodzenia nasion (najlepiej jeśli będą to nasiona bio).
Kiedy dokonamy już zakupu nasion, to możemy zacząć naszą hodowlę. Wybieramy więc naczynie do kiełkowania. Są gotowe plastikowe naczynia w różnych kształtach i wielu poziomach. Można też hodować je w zwykłym słoiku (stosuję kiełkownicę i słoiki).
W słoiku hodowla przebiega
bardzo szybko i preferuję ten sposób.
Nasiona płuczemy ciepłą wodą i odpowiednią ilość wsypujemy do słoika lub na kiełkownicę. Wierzch słoika przykrywamy gazą i obwiązujemy gumką recepturką. Rano i wieczorem podlewamy ciepłą wodą nasze kiełki. Te w kiełkownicy skladajacej się z dwóch warstw, podlewamy od góry, a potem wylewamy wodę z dolnego pojemnika. Te w słoiku podlewamy przelewajac wodę przez gazę. Nasze nasionka po 3 dniach można zjadać. Kiełki dodajemy do wielu potraw np.: zup, surówek, kanapek itp.
Dlaczego warto jeść kiełki:
Drogocenny wpływ kiełków na nasze zdrowie to ochrona przed wolnymi rodnikami. Obniżają one cholesterol, zapobiegają miażdżycy i nowotworom, pomagają w trawieniu. Należy je jeść przy problemach z włosami, paznokciami i cerą, gdyż zawarte w nich składniki odżywcze doskonale wpływają na ich stan. Ponadto wzmacniają układ odpornościowy, a co najważniejsze, kiełki poprawiają nasze samopoczucie i dodają energii.
Komentarze
Prześlij komentarz