Domowe śliwki w czekoladzie

Składniki:
- 12 suszonych śliwek
Powłoka śliwki:
- 10 dakryli
- pół szklanki orzechów nerkowca ( moczonych 4 godziny)
- łyżka kakao
- wiórki kokosowe
Polewa czekoladowa:
- pół szklanki oleju kokosowego
- pół szklanki masła kakaowego
- 2 łyżki kakao
Sposób wykonania powłoki śliwki:
- Śliwki zalać wrzątkiem i po 5 minutach odsączyć.
- Daktyle zblendować z orzechami nerkowca, łyżką kakao i łyżką miodu.
- Masą daktylową otoczyć śliwki, potem obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Sposób wykonania polewy czekoladowej:
- W kąpieli wodnej rozpuścić masło kakaowe, olej kokosowy, dodać kakao i wymieszać .
- Cześć polewy wlać na dno foremki, potem włożyć otoczone masą daktylową śliwki.
- Pozostałą część polewy wylać na wierzch sliwki.
- Wystawić do zamrażalnika na godzinę.
Śliwki są pyszne i robi się je bardzo szybko. Jeżeli ktoś nie ma masła kakaowego może użyć tylko oleju kokosowego. Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz