Domowe śliwki w czekoladzie


 
Składniki:
  • 12 suszonych śliwek
Powłoka śliwki: 
  • 10 dakryli 
  • pół szklanki orzechów nerkowca ( moczonych 4 godziny)
  • łyżka kakao 
  • wiórki kokosowe 
Polewa czekoladowa:
  • pół szklanki oleju kokosowego
  • pół szklanki masła kakaowego
  • 2 łyżki kakao
Sposób wykonania powłoki śliwki:
  1. Śliwki zalać wrzątkiem i po 5 minutach odsączyć. 
  2. Daktyle zblendować z orzechami nerkowca, łyżką kakao i łyżką miodu.
  3. Masą daktylową otoczyć śliwki, potem obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Sposób wykonania polewy czekoladowej:
  1. W kąpieli wodnej rozpuścić masło kakaowe, olej kokosowy, dodać kakao i wymieszać .
  2. Cześć polewy wlać na dno foremki, potem włożyć otoczone masą daktylową śliwki. 
  3. Pozostałą część polewy wylać na wierzch sliwki.
  4. Wystawić do zamrażalnika na godzinę. 
Śliwki są pyszne i robi się je bardzo szybko. Jeżeli ktoś nie ma masła kakaowego może użyć tylko oleju kokosowego.  Smacznego 😊

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tarta kokosowa z bitą śmietaną i owocami

Jak szybko zrobić pralinki

Zdrowy deser z orzechów nerkowca-sernik z truskawkami i kiwi