Wegańskie placki z batatów i cukinii
Placki są naprawdę pyszne i łatwe w przygotowaniu. Bardzo ładnie wyglądają podane na spaghetti
z cukinii lub na sałacie.
Składniki:
- mała cukinia
- 3 małe bataty
- ząbek czosnku
- sól kłodawska 1/2 łyżeczki
- pieprz 1/2 łyżeczki
- łyżka oleju kokosowego
- łyżeczka lubczyku
- cebula szalotka
- jajko ( opcjonalnie, jeśli nie jesteś weganinem)
2 obrane bataty i pól cukinii trzemy na tarce (grube oczka). Następnie trzemy na zwykłej tarce do ziemniaków cebulę, czosnek, batata i drugą połówkę cukinii, aby potrawa była bardziej spoista. Dodajemy przyprawy i olej kokosowy.Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy placki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 20 minut. (jeśli ktoś chce, aby placki były bardziej chrupiące i nie jest weganinem powinien dodać jajko, moje są bez jajka). Upieczone placki wyśmienicie smakują z majonezem z nerkowców. Zachęcam wszystkich do spróbowania tego pysznego i oryginalnego dania.
![]() |
Placki przed pieczeniem |
Komentarze
Prześlij komentarz