Wegańskie placki z batatów i cukinii


Placki są naprawdę pyszne i łatwe w przygotowaniu. Bardzo ładnie wyglądają podane na spaghetti
z cukinii lub na sałacie.

Składniki:

  • mała cukinia
  • 3 małe bataty
  • ząbek czosnku
  • sól kłodawska 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżeczka lubczyku
  • cebula szalotka
  • jajko ( opcjonalnie, jeśli nie jesteś weganinem)
Wykonanie:

 2 obrane bataty i pól cukinii trzemy na tarce (grube oczka). Następnie trzemy na zwykłej tarce do ziemniaków cebulę, czosnek, batata i drugą połówkę cukinii, aby potrawa była bardziej spoista. Dodajemy przyprawy i olej kokosowy.Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy placki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 20 minut. (jeśli ktoś chce, aby placki były bardziej chrupiące i nie jest weganinem powinien dodać jajko, moje są bez jajka). Upieczone placki wyśmienicie smakują z majonezem z nerkowców. Zachęcam wszystkich do spróbowania tego pysznego i oryginalnego dania.

Placki przed pieczeniem

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tarta kokosowa z bitą śmietaną i owocami

Jak szybko zrobić pralinki

Zdrowy deser z orzechów nerkowca-sernik z truskawkami i kiwi