Wegańskie ciasto bez pieczenia dla sympatyków kiwi i bananów










Składniki na spód:

  • szklanka mąki kokosowej
  • szklanka daktyli
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego exstra virgin w płynie
Masa bananowa:

  • 6 bananów
  • cytryna
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 200 ml soku z jabłek i żurawin bio
  • 200 ml wody
  • łyżka agaru
  • szklanka mrożonych wiśni
  • 6 sztuk kiwi
Wykonanie spodu:
Daktyle zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach odsączamy, wkładamy do blendera, dodajemy mąkę kokosową i miksujemy.  Po chwili dodajemy roztopiony w kąpieli wodnej olej kokosowy i powtarzamy czynność. Masę wykładamy na spód okrągłej blaszki o średnicy 23 cm i dociskamy łyżką.
Wykonanie masy bananowej:
2 duże banany kroimy w plastry i układamy na spodzie ciasta. Pozostałe banany miksujemy w blenderze kielichowym z sokiem z cytryny i płynnym olejem kokosowym. Gotujemy sok z wodą. Po zagotowaniu dosypujemy agar i mieszamy trzepaczką do jajek, aby nie było grudek. Kiwi kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i mieszamy. Na końcu dodajemy wiśnie. Wylewamy masę bananową na spód i wkładamy ciasto do lodówki na 6 godzin. Gotowe ciasto ozdabiamy plastrami kiwi.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tarta kokosowa z bitą śmietaną i owocami

Jak szybko zrobić pralinki

Zdrowy deser z orzechów nerkowca-sernik z truskawkami i kiwi