Wegańskie ciasto bez pieczenia dla sympatyków kiwi i bananów
- szklanka mąki kokosowej
- szklanka daktyli
- 1/2 szklanki oleju kokosowego exstra virgin w płynie
- 6 bananów
- cytryna
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 200 ml soku z jabłek i żurawin bio
- 200 ml wody
- łyżka agaru
- szklanka mrożonych wiśni
- 6 sztuk kiwi
Daktyle zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach odsączamy, wkładamy do blendera, dodajemy mąkę kokosową i miksujemy. Po chwili dodajemy roztopiony w kąpieli wodnej olej kokosowy i powtarzamy czynność. Masę wykładamy na spód okrągłej blaszki o średnicy 23 cm i dociskamy łyżką.
Wykonanie masy bananowej:
2 duże banany kroimy w plastry i układamy na spodzie ciasta. Pozostałe banany miksujemy w blenderze kielichowym z sokiem z cytryny i płynnym olejem kokosowym. Gotujemy sok z wodą. Po zagotowaniu dosypujemy agar i mieszamy trzepaczką do jajek, aby nie było grudek. Kiwi kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i mieszamy. Na końcu dodajemy wiśnie. Wylewamy masę bananową na spód i wkładamy ciasto do lodówki na 6 godzin. Gotowe ciasto ozdabiamy plastrami kiwi.
Komentarze
Prześlij komentarz