Majonez z orzechów nerkowca


Majonez jest pyszny i można go przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Składniki:

  • szklanka orzechów nerkowca
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki oleju z ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczkę soli naturalnej kamiennej kłodawskiej
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • łyżeczkę musztardy (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku
  • około pół szklanki wody
Wykonanie:

Nerkowce zalewamy wodą i zostawiamy na minimum 4 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, płuczemy orzechy i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko miksujemy, stopniowo dolewając wody i sprawdzamy czy uzyskaliśmy idealną konsystencję majonezu. Majonez przechowujemy w lodówce. Pycha, polecam wszystkim.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tarta kokosowa z bitą śmietaną i owocami

Jak szybko zrobić pralinki

Zdrowy deser z orzechów nerkowca-sernik z truskawkami i kiwi