Jak i dlaczego jeść pestkę awokado


Pestka awokado ma niezwykłe właściwości prozdrowotne. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, które wzmacniają układ odpornościowy i hamują procesy starzenia. Jest też bogata w zdrowe tłuszcze, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Zawarte w niej antyoksydanty sprawiają, że poziom cholesterolu we krwi obniża się, a ciśnienie spada. Działa również przeciwzapalnie, grzybobójczo, przeciwmiażdżycowo i przeciwbakteryjnie. Jest bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego, który wspiera procesy odchudzania, ponieważ ma działanie zwiększające uczucie sytości. Pestka pozytywnie wpływa też na układ trawienny. Warto ją jeść, aby zadbać o urodę, ponieważ przeciwutleniacze chronią przed przedwczesnym starzeniem się. Wspomagają produkcję kolagenu, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Niszczą także wolne rodniki, wzmacniają płytkę paznokcia i włosy.

Jak jeść pestkę:
Pestkę awokado należy zasuszyć. Wysuszoną pestkę obrać ze skórki, pokroić na małe kawałeczki i zmielić w młynku do kawy. Powstanie piękny ciemnopomarańczowy i neutralny w smaku proszek. Możemy go dodawać do surówek, koktajli, soków, deserów, zup, musli, jogurtów, płatków, sosów lub na kanapki.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tarta kokosowa z bitą śmietaną i owocami

Jak szybko zrobić pralinki

Zdrowy deser z orzechów nerkowca-sernik z truskawkami i kiwi