Cukinia z pieczonymi batatami -nieziemsko smakuje.
Kwaśno-ostra cukinia w towarzystwie słodkich pieczonych batatów, to danie zachwyci każdego znawcę dobrego jedzenia.
Składniki na zawijaną cukinię:
- mała cukinia
- cytryna
- olej z ryżu
- kilka pomidorów koktajlowych
- trzy rodzaje cebuli: czerwona, szalotka i żółta
- pieprz, sól kłodawska, lubczyk, ostra papryka, lubczyk
- koperek
Do pokrojenia cukinii w idealne pasy wykorzystuję temperówkę do warzyw. Kroję drobno 3 rodzaje cebuli, pomidorki i koperek. wyciskam sok z cytryny i mieszam z olejem i przyprawami. Zalewam cukinię, którą zwinęłam w rulon, tak jak rolmopsy z dziurą w środku, aby powkładać tam kawałki cebuli i pomidorów koktajlowych. Wkładam na godzinę do lodówki. Podaję z pieczonymi batatami. Smakuje wyśmienicie. Bataty pokrojone w dość cienkie plastry nacieram olejem kokosowym i piekę w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz