Bajecznie pyszne czekoladki z nadzieniem wiśniowym
Czekoladki są zdrowe, wegańskie i bez cukru. Szczerze wszystkich zachęcam do ich zrobienia . Mój mąż był zachwycony, a jest bardzo wymagający pod względem kulinarnym. Moim zdaniem są rewelacyjne i łatwe do zrobienia, wystarczy dobry kielichowy blender.
Składniki na czekoladę:
- szklanka oleju kokosowego
- 3/4 szklanki daktyli
- 3/4 szklanki orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki ziarna surowego kakao lub 2 duże łyżki zwykłego
- szklanka mrożonych wiśni
- 3/4 szklanki suszonych śliwek
Nerkowce zalewamy wodą i zostawiamy na minimum 4 godziny. Można sobie przygotować dzień wcześniej. Daktyle i ziarna kakao zalewamy gorącą wodą - 10 minut wystarczy. Płuczemy orzechy, daktyle i ziarna kakao. Olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie cześć przygotowanej masy wkładamy na dno silikonowych foremek. Pozostałą część umieścimy na górze po włożeniu nadzienia z wiśni. Wykonanie nadzienia wiśniowo-śliwkowego jest dziecinnie proste. Śliwki zalewamy gorącą wodą na 15 minut, płuczemy i blendujemy z wiśniami. Tak przygotowaną masę wkładamy do środka czekoladki. Na górę czekoladki można jeszcze powkładać kawałki orzechów nerkowca. Czekoladki wkładamy na godzinę do zamrażalnika.
Komentarze
Prześlij komentarz